Mascariciul afis nov2019

Mascariciul

Dramatizarea si adaptarea scenica: Niculae Urs si Horatiu Malaele


Actorii sunt cuceritori si prin maiestria jocului lor tin sala cu respiratia taiata de emotie. Rar la un spectacol se poate simti linistea tensionata a salii in care publicul asculta atent replica, dar si izbucnirea aplauzelor spontane la scena deschisa, pentru a rasplati unele secvente. Maestrii acestei performante sunt Horatiu Malaele si Niculae Urs. In orice rol il intalnesti pe Horatiu Malaele nu poti decat sa-l admiri. De asta data insa, el s-a intrecut pe sine. A jonglat cu abilitate accentele comice cu cele dramatice, trecand dezinvolt de la ras la tristetea lacrimii si a conceput in complexitate personajul sau, actorul Vasili Vasilici Svetlovidov, nefericit dupa 40 de ani de cariera. Descoperim in acest spectacol si valoarea unui alt interpret, un actor senzational, Niculae Urs, in rolul sufleorului de o viata a lui Vasili. Relatia dintre cei doi este migalos studiata, cu momente teatrale memorabile. Pentru creatiile celor doi, nota zece pare prea mica.

 

Un spectacol de o maiestrie fara egal - bilete la Mascariciul pe 2 Decembrie 2019, ora 20.00, la TEATRUL NATIONAL BUCURESTI, Sala Studio


Spectacolul are un aspect general filmic, scenele sunt construite din imagini parca desprinse din tablouri celebre, prin decorul functional, de exceptie al Ninei Brumusila si costumele Adrianei Popa. Costumele, cu migala lucrate, au multe accesorii semnificative, de exemplu, mitenele lui Nikita, pantalonii lui Vasili, etc. Si pentru imaginea scenografica remarcata de public prin plastica sa desavarsita, nota zece pare prea mica.


Mascariciul este un eveniment teatral de suflet pentru orice spectator, chiar si pentru acela care calca rar prin teatre. Nu il va putea uita multa vreme, il va amuza copios, dar si impresiona, privind altfel actorii si viata lor. O istorie ilustrata a teatrului sau o istorie a stilurilor artei actorului, aflata mereu pe acea margine imperceptibila (pe care Horatiu Malaele stie atat de bine sa o pipaie) dintre tragedie si parodia ei, dintre comedie si caricatura ei, dintre geniu si cabotin.

 

Deoarece acest Svetlovidov este in interpretarea lui Malaele un actor tot atat de mare pe cat este de cabotin. De ce? Pentru ca o delicatete innascuta il impiedica sa fie sigur pe sine si il sileste sa se ia in ras. El este mascariciul, adevaratul actor, iar cantecul sau de lebada este o arie a mascariciului. Dar si o lectie de actorie pentru ca Sufleorul, interpretat de Niculae Urs (pe care Horatiu Malaele l-a atras intr-o aventura a creatiei de o mare coerenta, intr-o reprezentare pitoreasca, mizerabila si induiosatoare a deosebirii dintre artist si omul de rand), care stie pe dinafara nenumarate roluri, incalzit de vodca, incearca sa le si interpreteze.

 

Sunt numeroase teorii asupra teatrului care se intalnesc, se exclud si se completeaza in aceasta fulgeratoare trecere a lui Malaele prin marile roluri ale teatrului universal. Minunat fiecare, minunati ca parteneri unul pentru celalalt, Horatiu Malaele -intr-o ipostaza a vulnerabilitatii artistice mai putin cunoscuta - si Niculae Urs - care face un rol de o mare delicatete si sensibilitate - Actorul si Sufleorul, Svetlovidov si Nikita Ivanici privesc inapoi cand cu manie, cand cu mandrie, cand cu melancolie....se joaca mici scene, bijuterii teatrale, se schimba replici, lumini, registre poetice, stilistice, se barfeste, se bea, se ofteaza. Fragmente, scene mici, pasaje din monologuri celebre. Din roluri jucate sau doar visate, dorite. Momente speciale, regizate si interpretate cu mijloacele sensibilitatii, edificiu pe care este, de fapt, construit tot spectacolul. Intre Shakespeare si Cehov, intre Lopahin si Lear, un traseu pe care bufonul din el nu-l paraseste pe Svetlovidov. Nici o clipa nu se dizolva amestecul ciudat de la inceput, de sfarsit de lume si inceput de alta, de spovedanie sincera, totala, in care se poate privi inauntru, adanc, pana in cel mai mic cotlon. Ironie, autoironie, poante, ludic, rasu' - plansu', iritare, gesturi de artisti, gesturi de betivi, nostalgie, sentimentul devastator al inutilitatii ca artist si om, iluzia ca fara Svetlovidovi teatrul moare. Dispare. O iluzie insa, fara de care actorul nu se poate sui pe scena.


HORATIU MALAELE ( Vasili Vasilici Svetlovidov )
NICULAE URS ( Nikita Ivanici )
Regia: Horatiu Malaele
Decorul: Nina Brumusila
Costumele: Adriana Popa
Muzica: George Marcu


 

 

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2021. Toate drepturile rezervate.