Fierarii afis

Fierarii - Spectacol aniversar Horatiu Malaele

Fierarii - La multi ani Malaele!

 

Piesa "Fierarii" de Milos Nikolic a fost pusă în scenă sub diverse titluri pe scenele multiplelor teatre din țară și din străinătate. Horatiu Malaele, regizorul spectacolului, pare să aibă o legătură specială cu această piesă, interpretând și el rolul principal.Inițial scrisă de dramaturgul Milos Nikolic, născut în Kosovo în 1939, piesa relatează povestea unui fierar german care descoperă, după mulți ani, că fiul său este, de fapt, copilul unui român. Horatiu Malaele adaptează subiectul, transformându-l pe fierarul Grigorie într-un român care află că fiul său este, de fapt, copilul unui ungur, Peter. Acesta, la rândul său, descoperă că fiul său are ca tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că propriul său fiu îi aparține lui, Grigorie. Această confuzie genetică are la bază războiul, deoarece toți cei trei bărbați, fierari de meserie, au fost și soldați pe front. Substratul piesei aduce în discuție teme bogate legate de consecințele războiului și critică la adresa nationalismului exacerbat, considerat o "doctrină" de către unele partide europene contemporane. Comedia, scrisă cu pricepere de Milos Nikolic, aduce un umor inteligent la necazurile celor trei bărbați de naționalități diferite, descoperind că fiii lor au, de fapt, altă naționalitate genetică.


Cu toate acestea, adaptarea prin schimbarea naționalității unor personaje se dovedește a fi delicată. În text, soțiile sunt reprezentate doar de Matilda, soția lui Grigorie, care susține că femeile nu și-au înșelat soții, dorind doar ca breasla fierarilor să aibă urmași. Argumentul Matildei are la bază un substrat istoric, afirmând că, după agricultori și păstori, fierarii reprezintă una dintre cele mai vechi meserii, atestate chiar și în Biblie. Cu toate acestea, în lumea contemporană, dorința Matildei de a continua tradiția breslei eșuează, deoarece fiii lor nu mai sunt fierari, alegând alte profesii. Adaptarea realizată de Horatiu Malaele folosește traducerea semnată de Veronica Lazareanu, bogată în accente triviale.Maria Miu, scenografa care a ilustrat și în trecut această piesă la un alt teatru, construiește un decor detaliat pe scenă, reprezentând o fierărie cu obiecte specifice meseriei, completate de elemente din gospodăria unor oameni simpli. Decorul este plăcut ochiului și funcțional pentru diversificarea mișcării scenice. Regizorul Horatiu Malaele dezvoltă cu umor povestea celor trei bărbați, aducând un ton comic în spectacolul care durează o oră și zece minute. Din această durată, cinci minute sunt dedicate căutărilor absurde ale lui Grigorie prin fierărie, cu o lanternă, în întuneric, căutări care nu își găsesc un rost consolidat în acțiunea care urmează.Cei patru actori se achită remarcabil de rolurile lor. Maia Morgenstern, în rolul Matildei, soția lui Grigorie, oferă o interpretare excelentă, ilustrând cu credibilitate lupta interioară a personajului pentru a-și convinge soțul că nu l-a înșelat în cei patru ani de absență. Ea abordează cu succes atât elementele comice, cât și cele dramatice ale rolului.Horatiu Malaele aduce în viață nuanțat personajul lui Grigorie, un om simplu care încearcă să deslușească confuzia creată de apariția lui Peter în viața sa. Actorul tratează cu pricepere situația dramatică, rezultând un efect comic.


George Mihaita, cu un subtil accent maghiar în vorbire, interpretează rolul lui Peter, evidențiind intensitatea emoțională a reîntâlnirii cu Matilda și dificultatea revelațiilor complicate.

Valentin Teodosiu realizează o intervenție admirabilă în rolul lui Ivan, susținând relațiile cu ceilalți personaje. Cei patru actori transmit cu talent povestea fierarilor, oameni simpli lăsați cu urme de război, asemenea multor oameni simpli din lumea de azi, trăind într-o lume confuză.

"Fierarii" oferă publicului prilejul de a râde, dar și de a reflecta asupra propriei geneze atunci când se mândrește cu originile sale din daci și romani. Cu toate acestea, spectacolul rămâne doar un exercițiu reușit de amuzament.

ALTE SPECTACOLE RECOMANDATE

© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.