Portugalia afis

Portugalia

Spectacolul Portugalia, în regia lui Attila Béres, redescoperă piesa lui Zoltán Egressy – un text profund și plin de umor despre umanitate, în care emoțiile mari nu încap mereu în cele mai cuviincioase cuvinte, în care se vorbește înfocat și (delicios de) licențios, dar necurate sunt doar vorbele, nu și faptele. Și, mai ales, nu inimile.
Într-un sat ca oricare altul, din Europa de Est și de aiurea, cârciuma este locul în care se adună laolaltă toate grijile, dorurile, bucuriile și revoltele, locul în care se pune țara la cale și în care e mai ușor să rezolvi problemele lumii decât datoriile de pe caiet. Un sat în care fiecare îl știe pe celălalt după poreclă, pentru că doar așa devii de-al locului – purtând numele pe care ți-l dau oamenii tăi.
Într-o zi, în această comunitate care-așteaptă fericirea să intre pe ușa cârciumii, unde se pregătesc alegerile și, mai ales, Ziua Marelui Bâlci Național, apare un străin de loc care vorbește despre mare, despre „țara aia de unde e Ronaldo” și despre saudade, sentimentul pe care-l ai când privești neantul. Și ești trist.
Așa începe o înduioșătoare poveste de iubire, dar și o dramă tulburătoare. De când nu mai e de ajuns „să stăm aici… În satul ăsta. Și gata! Avem animale, trebuie hrănite.”
Portugalia este o tragicomedie surprinzătoare și ireverențioasă despre speranțe înșelate – de capitală, de vorbele meșteșugite ale unui scriitor sau pur și simplu de viață. Dar, mai ales, despre duioșia și tandrețea unor oameni cărora viața nu le-a împărțit cea mai bună mână.

 

MARIA VERONICA VÂRLAN (Fundă)
ANDREI HUȚULEAC (Poreclă)
MARIUS CHIVU (Cârciumarul)
CĂTĂLIN BABLIUC (Sfeclă)
SILVIU GEAMĂNU (Preotul)
ADRIAN CIOBANU (Clamă)
ANDREEA BIBIRI (Femeia)
LUCIAN IFRIM (Satana)
ANCA ANDRONE (Soția)

Regie ATTILA BÉRES
Decor ANDU DUMITRESCU
Costume NINA BRUMUȘILĂ
Regie tehnică DANIEL CONSTANTINESCU
Sufleor ELENA COBZARU

© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.