Ultima banda a lui krapp afis

Ultima banda a lui Krapp

de Samuel Beckett                                

Traducerea: Toma Danila si Ania Tudoran-Danila
Cu: Constantin Cojocaru
Regia, scenografia, ilustratia muzicala si lightdesign: Toma Danila
Afis: Valentin Varlan

Durata: 1 ora.

« Ultima banda a lui Krapp », a fost scrisa de celebrul dramaturg Samuel Beckett (1906-1989), castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, pentru actorul irlandez Patrick Magee in 1958 si a avut premiera in acelasi an la Royal Court Theatre, Londra. A fost jucata cu succes, de-a lungul timpului, de catre actori renumiti printre care John Hurt, Harold Pinter si Robert Wilson.   

 

« Ultima banda a lui Krapp» este un eseu complex despre singuratate. In aceasta «monodrama», asa cum a fost numita uneori, batranul Krapp, scriitor ratat si alienat, dialogheaza intr-un fel absurd cu sinele lui din tinerete, ascultand in fiecare an o banda magnetica veche, un fel de jurnal in care amintirile legate de pierderea mamei, bucuria  iubirii si tristetea despartirii se impletesc intr-un puzzle ce formeaza linia vietii sale. Confruntandu-se cu abandonul si singuratatea, acum, dupa 30 de ani de la inregistrarea benzii, pare ca nu mai poate da un sens existentei lui decat amintindu-si cu nostalgie si sarcasm de anii tineretii.

 

« Poate ca cei mai frumosi ani ai mei s-au dus. Atunci cand inca puteam sa mai fiu fericit. Dar nu i-as vrea inapoi, nu acum, cu tot focul asta din mine. Nu, nu i-as mai vrea inapoi.”

 

Cuvintele trecutului supravietuiesc si raman martorii din urma, de ele se agata batranul, ca alte personaje ale lui Beckett.  « Am iubit ! » pare el sa spuna, dezvaluind o latura mai putin cunoscuta a lui Samuel Beckett, scriitor definit mai ales ca reprezentant absolut al teatrului absurdului.

 „Ma fascineaza batranetea si mai ales singuratatea oamenilor batrani. Amestecul de neputinta fizica si retragerea in fantasmele amintirilor, incapacitatea de a isi mai proiecta existenta in viitor, regretul anilor trecuti sau, dimpotriva, sentimentul de implinire a misiunii lor pe acest pamant ma determina sa aleg acest gen de texte.

 

„Ultima banda a lui Krapp” nu face exceptie, ba din contra, ne-a obligat sa ne fortam limitele intelegerii singuratatii umane, atat pe mine, cat si pe Constantin Cojocaru, din punctul meu de vedere actorul absolut pentru a-l interpreta pe Krapp-ul lui Samuel Beckett.”

Toma Danila
 

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2023. Toate drepturile rezervate.