Totul relativ afis

Totul e relativ

de Alan Ayckbourn

Spectacolul „Totul e relativ” face parte din programul „Regizori mari pe Bulevard”.

Greg și Ginny sunt tineri, se iubesc și sunt pe punctul de a se căsători. Numai că Ginny ține ascunse de Greg câteva detalii despre viața ei, care ar putea arunca în aer liniștea viitorului cuplu. Acesta este și momentul când în poveste intervin Philip și Sheila, un cuplu mai în vârstă, cu nelămurite – încă – și, tocmai de aceea, amuzante legături cu tinerele personaje. Încurcături de situație, de limbaj și de intenții sunt presărate de-a lungul piesei, sporind tensiunea și desfătarea spectatorului. Iar la sfârșit câteva întrebări ne rămân agățate în minte: este dragostea sinceră, cât suntem dispuși să mințim într-un cuplu, cât este adevăr și cât este amăgire într-o iubire?

___

Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzația că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorința de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Și asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în Totul e relativ nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz și situațiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ține de relativitatea și fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relațiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristețe profundă. Tristețe ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viață… e relativ. (Felix Alexa)

DESPRE PIESĂ

În 1967, Alan Ayckbourn a obţinut cu piesa Relatively Speaking primul său succes la Londra. Intitulat iniţial Meet My Father, textul este o farsă care prezintă complicaţiile apărute în momentul în care un tânăr merge în vizită la fostul iubit al viitoarei sale logodnice și la soția acestuia, crezând însă că se află în casa părinţilor logodnicei. Piesa introduce ceea ce avea să devină o caracteristică a stilului „Ayckbourn”: interacţiunea dintre personaje cu firi diferite, puse în situații mai puțin obișnuite.

Relatively Speaking a avut premiera mondială la Scarborough, în 1965. Doi ani mai târziu, a fost montată la Londra, la Duke of York’s Theatre. A fost şi spectacolul care l-a lansat pe Richard Briers, care juca alături de Michael Hordern şi Celia Johnson. De atunci, piesa a fost montată în repetate rânduri de companii profesioniste şi de amatori, iar în 2013, s-a jucat timp de trei luni la Wyndham Theatre din Londra, cu Felicity Kendal în rolul Sheilei.

Piesa a fost jucată şi la Singapore, Kuala Lumpur, Sri Lanka și, în mai 2007, la British Theatre Playhouse.

În cartea sa The New British Drama: Fourteen Playwrights Since Osborne and Pinter/ Dramaturgia britanică nouă: paisprezece dramaturgi de la Osborne și Pinter încoace, criticul Oleg Kerensky observa că această piesă l-a impus pe Ayckbourn ca „scriitor de comedii-farse ingenioase, cu talent al dialogului şi o aplecare către situaţii complexe şi intrigi pline de inventivitate.”



Regia: Felix Alexa
Distribuția:

  • Ginny - Raluca Gheorghiu
  • Greg - Gabriel Răuţă
  • Philip - Constantin Cotimanis
  • Sheila - Catrinel Dumitrescu


Figurație: Laura Libiu, Freddy Paraschiv, Petre Scrioșteanu, Cristian Baboș, Aurelian Schipor, Liviu Pavel Andrei, Vasile Ștefănel, Cristian Uzarciuc, Cristian Tudor

Muzica: Alexei Ţurcan
Scenografia: Chiriac Andrada
Traducerea: Irina Velcescu

Durată: 2h

Sala Horia Lovinescu

BILETE DISPONIBILE
Vineri, 25 Octombrie 2024, ora 19:00Teatrul Nottara, Blvd. Gen. Gheorghe Magheru 20, BucurestiSELECTIE LOCURI
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.