Spargatorul de nuci afis2

Spargatorul de nuci

Baletul Clasic al Teatrului Academic Municipal din Kiev

Spargatorul de nuci - pe 24 Decembrie 2019, la Teatrul National Bucuresti

 

Corpul baletului teatrului municipal academic al operei din Kiev este una din cele mai renumite companii de balet din Ucraina. A debutat in 1980 atunci când marele maestru al baletului, Vakhtang Vronsky, artist emerit in URSS (1905-1988), a creat Teatrul de Balet clasic din Kiev. Din 1989 pana in 2005, trupa a fost condusă de celebrul coregraf, mare maestru al baletului, câștigător al premiului Vatslav Nijinsky și laureat al concursului internațional de dans, Valeriy Kovtun (1944-2005), căruia ii succede Viktor Litvinov, maestru ilustru de balet și artist onorific al poporului ucrainean. Propunandu-și, înainte de toate, sa mențină vie moștenirea mondiala a dansului, trupa creeaza spectacole noi in locul celor clasice, abordand pe scena teme nationale, folclorice, dar și coregrafii moderne.

Repertoriul companiei numără peste 30 de spectacole de balet și un număr impozant de spectacole și concerte, printre care: Lacul Lebedelor, Frumosa din Pădurea Adormita și Spărgătorul de Nuci (P.I.Tchaïkovski), Giselle (Adam), Bayadera  si Don Quijote (L.Minkus), Milioanele Arlechinului (R.Drigo), Silfida (Chopin), Cendrillon, Romeo și Julieta, Petrica și lupul, (S.Prokofiev), Francesca din Rimini (P.I.Tchaïkovski), Boléro (M.Ravel), Spartacus (A.Khachatryan), Carmen-suite (G.Bizet P.Chtchedrine), La Demoiselle et le Voyou (Shostakovich), Le Petit cheval bossu (P.Chtchedrine), Alba ca Zăpada și cei șapte pitici (B.Pavlovsky), Carnavalul animalelor(St.Saëns), La Petite poucette (E.Roussinov), Maugli (A.Gradsky), Noapte de mai (E.Stankovitch), Le villain petit canard (O.Petrova, I.Tsesliukevich, A.Mikita). Corpul de balet est format din peste 60 de balerini absolvenți ai prestigioaselor scoli de coregrafie din Moscova, Kiev și St. Petersburg,  maestrii ai dansului, dar și din începători talentați ce au participat la cele mai importante concursuri internaționale unde au câștigat numeroase medalii și premii.


Prestațiile excelente ale Baletului Calsic al Teatrului academic municipal de opera și balet din Kiev de-a lungul anilor i-au adus aprecierea unanima a publicului, a criticilor și a mass-media, atât in Ucraina cât și la nivel internațional. Participanti la numeroasele turnee din Iugoslavia, Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Germania, Canada, Slovenia, Spania, Portugalia, România, Tunisia, Japonia, balerinii trupei au avut reprezentații de excepție la Prinul concurs internațional de dans din India și la Concursul internațional de muzica George Enescu din România.

Stele ale Baletului Internaţional vor străluci în această producţie de primă clasă: Olga Golitsa, prim solistă a Operei de Stat din Ucraina va interpreta rolul Clarei, iar rolul Prinţului îi revine lui Denis Nedak – prim balerin al aceleiaţi instituţii.

OLGA GOLITSA – prim balerină – Clara

 • A absolvit Școala de Coregrafie de Stat din Kiev şi a devenit Prim balerină a Operei Națională Ţar Shevchenko din Ucraina în 2006.
 • A primit nenumărate distincţii în cadrul unor celebre competiţii internaţionale de balet clasic. Printre acestea menţionăm ''Youth of the Ballet" 2001, Serge Lifar (premiul I Kiev, 2004), Agrippina Vaganova (premiul III St. Petersburg, 2006), Anatoly Sheker (2011, 2016).
 • În repertoriu: Odette, Clara, Aurora ("Lacul lebedelor", "Spărgătorul de nuci" ''Frumoasa din padurea adormita'' al lui Ceaikovski), Julieta ("Romeo și Julieta" de S. Prokofiev), Nikia, Kitri (La Bayadere, Don Quixote de L. Minkus), Giselle, Raymonda, Frygia ("Spartacus" de Khachaturian), Schirin ("Legenda iubirii" de A. Melikov), Lily în baletul K. Dankevicha, White ("Bolero" de Maurice Ravel), Marina ("Zorba greacul" M. Theodorakis), Susanna ("Coppelia" de L. Delibes), „Nunta lui Figaro " etc.
 • Turnee în Mexic, SUA, Elveţia, Grecia, Italia, Spania, Macedonia, Danemarca, Franța, Belgia Japonia.


DENIS NEDAK – prim balerin - Prinţul

 • Prim-solist al Operei Naţionale din Kiev
 • Din 2015 este solist invitat la Teatrul American de Balet și la Opera de Stat din Viena.
 • Născut în Odessa.
 • A absolvit Şcoala de Coregrafie de Stat din Odessa în 2002.
 • A absolvit Academia de Dans Serghei Lifar din Kiev în 2003.
 • În timpul Academiei, a fost invitat să danseze la Opera Națională din Kiev, unde a interpretat rolul Paris din Romeo și Julieta și rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci.
 • După absolvire, Denis Nedak s-a alăturat Baletului Național al Ucrainei, iar în 2008 a devenit solist.
 • În repertoriu: Solor în ''La Bayadère'', Basil în ''Don Quijote'', Prințul în ''Frumoasa din pădurea adormită'', Prințul Siegfried în'' Lacul Lebedelor'', Albrecht în'' Giselle'', Jose și Escamilio în ''Carmen'', Jean de Brienne în ''Raymonda'', Conrad în ''Le Corsaire'', Prinţul În ''Spărgatorul de nuci ''și Krass în ''Spartacus''
 • Participă la numeroase festivaluri internaționale și este invitat în mod regulat la Festivalul Nureyev din Kazan, Rusia.
 • În 2014, Nedak și-a făcut debutul cu ABT Dancing in rolul lui Solor în ''La Bayadère''.
 • Repertoriul său cu Compania include, de asemenea, Printul Désiré din „Frumoasa din păduurea adormită".
 • A dansat la nivel mondial în Rusia, Franța, Italia, Germania, Japonia, Elvetia, Franta, Anglia, Australia.
BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.