Sistemul perfect afis

Sistemul perfect - Oradea

Piesa de teatru/comedie „Sistemul Perfect” este o adaptare dupa „Sistemul Ribadier”, o savuroasa comedie in trei acte de Georges Feydeau si Maurice Hennequin , interpretata pentru prima data in noiembrie 1892. Tema principala o reprezinta stratagema unui sot de a scapa din casa conjugala, hipnotandu-si sotia.
Regretatul nostru artist si regizor Ion Caramitru si-a dorit sa regizeze aceasta piesa si ca o coincidenta, un alt regizor cu radacini aromane, Toma Enache va pune in scena piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi in tara pentru o alta capodopera „La puce à l'oreille– Puricele in ureche”.
Georges Feydeau (1862 - 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numita La Belle Époque, cunoscut pentru farsele si vodevilurile sale.

 


Distributie :
Angèle – Monica Davidescu
Ribadier – Aurelian Temisan
Thommereux – Silviu Biris
Savinet (Sauvignion) – Ovidiu Cuncea
Gusman – Cosmin Vijeu
Sophie – Kira Hagi

 


Criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansarii –1892), Henry Fouquier, a considerat piesa „poate cea mai solid construita si cu cea mai ingenioasa intriga dintre toate piesele pe care ni le-a oferit Maurice  Feydeau” si ca Feydeau a brodat o farsa cu comedie si fantezie. Un comentariu din aceealsiziar spunea: „Am vazut, de la un capat la altul al serii, doar fete stralucitoare, ochi frumosi umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiti de atat ras si multe aplauze”.

 


Dupa moartea lui Feydeau in 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, pana cand interesul pentru ele a reinviat in anii 1940. Le SystèmeRibadier a fost repus in scena in 1963 intr-o productie regizata de Jacques François . Revista online „LesArchives du Spectacle”consemneaza ca pana acum s-au jucat 15 productii diferiteale piesei la  Paris si alte orase ale Frantei,inclusiv o productie din 2007 la Théatre Montparnasse , care a fost filmata pentru televiziune si alte zeci de adaptari in toata lumea.
De-a lungul timpului, piesa a fost preluata si prezentata cu succesla cele mai de succes teatre din lume.Prima data la Berlin in 1893. O adaptare in engleza, „His Little Dodge” a fost prezentata la Londra in 1896 ruland 81 de reprezentatii. Aceeasi versiune a fost data la New York in anul urmator de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele„Sistemul lui MonsieurRebadier” a fost oferita publicului in SUA, in 1979, cu Roderick Cook in rolul lui Ribadier.  O versiune din 2009 cu titlul „WhereThere's a Will”, a fost prezentata intr-un turneu britanic avand semnata regia de marele regizor britanicSir Peter Reginald Frederick Hall, avand recenzii foarte calduroase. Pana in prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.