Violoncelul deva afis

Si cu violoncelul ce facem?

Stagiunea 2019-2020 a Teatrului de Artă Deva se deschide în data de 6 septembrie cu o nouă premieră - „Și cu violoncelul ce facem?„ de Matei Vișniec - în regia lui Daniel Bucur.

Piesa într-un act “Și cu violoncelul ce facem ?”, scrisă în 1989, a avut premiera în 1990 la televiziunea publică, fiind prima montare a unei piese românești de după Revoluție, sub bagheta regizorală a lui Nicolae Scarlat. De atunci piesa a înregistrat numeroase puneri în scenă în teatrele din țară.

 

Piesa este scrisă într-o cheie absurdă, la fel ca majoritatea pieselor lui Vișniec, cu accente de comedie. În spațiul scenic trei personaje “așteaptă”: Doamna cu Voal, Bărbatul cu Ziar, Bătrânul cu Baston. În același spațiu, un al patrulea personaj, Bărbatul cu Violoncel, repetă continuu, cu scurte întreruperi, aceeași piesă muzicală, “deranjându-i“ din ce în ce mai mult pe cei trei. Undeva dincolo de acest spațiu, “afară”, plouă diluvian. Cei trei, într-o alianță ad-hoc, vor să-l elimine pe cel pe care nu-l înțeleg și hotărăsc să-l ucidă. O “sentință” comutată în ultimul moment, în alungarea în potopul de “afară”. Rămâne însă în urmă, ca martor mut, violoncelul. Doamna cu Voal este cea care preia violoncelul și rostește întrebarea insistent “Și cu violoncelul ce facem?”.

Momentele de comedie se succed, în spatiul straniu și sufocant, rupând ritmul și purtând publicul către finalul apăsător, dar plin de semnificație.

 

Nici o clipă spectatorul nu este lăsat să răsufle, să se «plictisească». Se trece abrupt și direct de la comedie la tragedie. Se joacă cu sufletul la gură, concentrat, dens.
Elementele de teatru expresionist articulate prin costume, dar mai ales prin umbrele pe care le aruncă personajele pe pereții și fundalul scenei, vor contribui decisiv la senzația de spatiu fără timp, suspendat la limita veșniciei morții. „ ( Daniel Bucur )

Distribuția
Magda Catone
Mihai Panaitescu
Andreea Pascu

Muzica - Pedro Negrescu
Light design - Răzvan Breazu
Video - Robert Pop & Ciprian Gavruș
Scenografia - Daniel Bucur
Regia - Daniel Bucur

Preț Bilet - 30 lei

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.