Prostii sub clar de luna afis

Prostii sub clar de luna

Prostii sub clar de luna, de Teodor Mazilu, in regia renumitei Anca Bradu, este spectacolul produs de Teatrul Municipal „Matei Visniec” Suceava a carui premiera are loc sambata, 12 mai 2018, ora 19:00. Acesta este spectacolul care deschide oficial Zilele Teatrului Matei Visniec, editia 2018.

Spectacolul Prostii sub clar de luna este construit pe povestea melodramatica cu iz parodic, ori pseudo-tragica a „prostilor" amorezi Gogu - Clementina, respectiv Emilian – Ortansa. Intriga se desfasoara intr-un ritm dramatic alert si consta in desfacerea a doua cupluri construite parca in oglinda : „smecherul" Gogu o paraseste pe „cinstita" Clementina, „femeia plangareata”, iar, pe de alta parte, „femeia satanica" Ortansa il paraseste la randu-i pe „onestul si incoruptibilul” controlor financiar Emilian. Pana la urma ,,Prostii sub clar de luna” este o poveste despre dragoste. Motivatia de care au toti nevoie este, paradoxal, frica de acest control financiar, pentru a-si da seama ca singura lor sansa este iubirea.

Anca Bradu ne vorbeste cu entuziasm despre spectacolul pe care il monteaza la Teatrul Municipal Matei Visniec din Suceava: ,,Prostii sub clar de luna, debutul lui Teodor Mazilu in teatru, reprezinta totodata si capodopera sa. Astfel inca de la prima aparitie autorul se inscria in patrimoniul comediei romanesti pe filiera ce traverseaza opera lui Caragiale si Ionesco.”

In viziunea regizoarei Anca Bradu, autorul ,,preia tipurile caragialiene aducandu-le in contemporaneitatea sa, propunandu-si o introspectie spectaculoasa in mecanismul ticalosiei, denumita cu o distanta blanda: prostie. Clarul de luna din titlu reprezinta, de fapt lupa proiectata cu precizie hiperbolica, asupra acestor personaje, fie masculine, fie feminine, ce au facut vocatie din propria lor ticalosie.”

Personajele lui Mazilu sunt spumoase si fascinante:  ,, Ei tranzactioneaza la nesfarsit pe o piata a amorului si a coruptiei, alergand bezmetic intre tragic si comic, compunand un carnaval al disperarii, colorat de o verva inepuizabila a limbajului. Expresivitatea replicilor si mobilitatea emotionala a personajelor reprezinta incredibila marca maziliana si atuul eroilor sai de a traversa timpul si modele teatrale.” , afirma regizoarea Anca Bradu

Spectacolul Prostii sub clar de luna ,  ,,isi propune un exercitiu de recunoastere si eliberare prin ras, a ceea ce ne socheaza zi de zi, atat pe scena politica romaneasca, dar mai ales pe strada, ori in jurnalele de stiri, ce trezesc atatea intrebari despre viata si absurdul ei.” dupa cum declara regizoarea Anca Bradu.        

Anca Bradu, renumita regizoare a spatiului teatral romanesc isi pune semnatura artistica asupra celei mai noi productii a Teatrului Municipal „Matei Visniec” Suceava, spectacolul Prostii sub clar de luna. A studiat regie de teatru la Universitatea Nationala de Teatru si de Arta Cinematografica ,,I. L. Caragiale” din Bucuresti. Viziunea sa artistica a fost imbogatita de stadiile de regie si de bursele pe care le-a obtinut in strainatate, intrand astfel in contact cu metodele teatrale ale unor importante scoli europene, precum Germania, Rusia, Anglia si Franta.

A montat nenumarate spectacole la teatre din tara, precum: Ivanca la Teatrul National Cluj-Napoca, Trei surori la Teatrul National Radu Stanca Sibiu,  Amurgul burghez la Teatrul National din Targu-Mures, Omul cu martoaga la Teatrul National Bucuresti, Cabaretul Dada la Teatrul Regina Maria Oradea.

In prezent este conferentiar universitar doctor, in cadrul Universitatii Nationale de Teatru si de Arta Cinematografica ”I. L. Caragiale” la Facultatea de Teatru, Departamentul Regie de Teatru.

Anca Bradu a fost distinsa cu numeroase premii, printre care mentionam: Premiul Uniter pentru cea mai buna regie, pentru spectacolul Desteptarea primaverii la Teatrul National Tg. Mures - Compania Tompa Miklos(2001),  si Diploma de Excelenta a Ministerului Culturii si Patrimoniului National pentru Promovarea teatrului romanesc peste hotare, in 2010.

Constantin Tache Florescu, artistul care interpreteaza rolul tatalui Ortansei, este un cunoscut actor, subtil si talentat, cu o foarte buna comunicare cu tinerii. A absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, la clasa profesorilor Olga Tudorache si Adrian Pintea. Dupa roluri de mare succes in teatru si cinematografie, Constantin Tache Florescu a devenit la randul sau profesor de actorie, pregatind generatii de studenti la Universitatea Hyperion. Unul dintre cele mai recente filme la care a lucrat este „Scurtcircuit”, de Catalin Saizescu, ajuns recent si la Suceava. Acum lucreaza alaturi de actorii Teatrului Municipal „Matei Visniec” la spectacolul „Prostii sub clar de luna” de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu.

 Maria Miu. Artist pictor si un scenograf de exceptie. Renumita Maria Miu a realizat costumele si decorul pentru spectacolul Prostii sub clar de luna.

S-a remarcat inca de la debutul sau semnand scenografia pentru spectacolul Jolly Joker, la Teatrul de Stat din Oradea. Apoi a avut critici extraordinar de pozitive pentru scenografia si picturile speciale realizate pentru spectacolul Amadeus, in regia lui Alexandru Darie.

 A colaborat cu regizori de seama din tara: Alexandru Darie, Horatiu Malaele, Horia Suru, Ion Caramitru, Claudiu Istodor, Alexander Hausvater. A realizat scenografia pentru peste 20 de spectacole, care au fost montate la diferite teatre din tara. Dintre acestea mentionam: Dumnezeu se imbraca de la second hand – TNB Bucuresti, Refugiul – Teatrul Odeon Bucuresti, Fernando Krapp mi-a scris aceasta scrisoare - Teatrul Municipal Matei Visniec Suceava si Insemnarile unui necunoscut – Teatrul Bulandra Bucuresti.

Teodor Mazilu, unul dintre cei mai spirituali dramaturgi romani ai secolului trecut, asemanat adesea cu I.L. Caragiale, s-a remarcat prin puterea sa de a castiga publicul, in ciuda cenzurii severe din perioada regimului comunist. Savuros de subtila, piesa Prostii sub clar de luna pusa in scena de Lucian Pintilie in 1963, la Teatrul Bulandra, a fost chiar interzisa pentru o vreme de autoritati. Dupa 1989, Teodor Mazilu devine unul dintre cei mai jucati si indragiti dramaturgi romani.


Echipa de productie:
Regie: Anca Bradu
Scenografie: Maria Miu
Asistent de scenografie: Diana Mihaela Sav
Coregrafie: Malina Andrei
Compozitie muzicala: Ovidiu Iloc
Light design: Lucian Moga
Regie tehnica: Vili Dutu

Distributie:
Ortansa - Clara Popadiuc
Clementina - Delu Lucaci
Emilian - Razvan Banut
Gogu – Catalin Mindru
Vasilica - Diana Lazar
Mama Ortansei – Bogdan Amuraritei
Tatal Ortansei – Constantin Tache Florescu

Durata spectacol: 2h 10min

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.