Portretul teatrul matei visniec afis222

Portretul

Spectacolul Portretul, după un text de Sławomir Mrożek, în regia Dianei Udrea, este o producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Diana Udrea ne povestește cu pasiune despre textul lui Sławomir Mrożek și despre tematica pe care o propune cunoscutul dramaturg polonez în piesa Portretul.

 

„Nu răscolim adesea trecutul, trăim prezentul din plin și ne gândim la viitor, ne facem planuri pentru ziua de mâine, pentru următorii ani, ne umplem viața cu speranțe și iluzii și ne îndepărtăm cu pași mari de trecut, deoarece ne este teamă de el, ne este teamă de ceea ce am fost sau am făcut.

 

Ne izolăm de restul lumii și trăim în tăcere, trăim în propria noastră celulă de izolare, unde nimeni nu ne poate răni, unde zidurile sunt atât de mari încât nu auzim nimic altceva decât vocea conștiinței noastre.

 

Dar când devine prea târziu să mai schimbăm ceva? Cât de mare ar putea fi impactul cu realitatea dacă am dori să ieșim din celulă? Cât de schimbată ar fi lumea exterioară în raport cu percepția noastră?

 

Nu mai există iubire care să ne ghideze, nu mai avem aspirații la fericire, ne-am închis în celula noastră de izolare și  trăim cu vină și angoasă de parcă pentru asta ne-am fi născut. Suntem mai cruzi cu noi înșine decât ar fi putut fi soarta vreodată. Trăim îndrăgostiți de idei și acestea mișcă lumea, datorită acestora suntem ceea ce suntem, din cauza lor ne urmăresc remușcările de conștiință.

 

În Portretul lui Sławomir Mrożek ne întâlnim cu o vină atât de puternică încât ne acaparează viața, ne oferă materializarea conștiinței noastre și scoate la suprafață importanța vieții interioare. Ne obligă să ne privim în ochi și să recunoaștem cine suntem, ne împinge să privim în adâncul sufletului nostru și să depășim prăpastia.  Portretul  ne invită să realizăm că cel mai mare dușman al nostru suntem chiar noi înșine. ”

 

Diana Udrea, cea care semnează regia spectacolului Portretul, după Sławomir Mrożek este studentă în ultimul an, la Universitatea "George Enescu" din Iași,  Facultatea de Teatru, secția Regie. Spectacolele-examen pe care Diana le-a realizat în ultima perioadă au atras, într-un mod deosebit, atenția pentru că pe scenă, Diana încearcă să producă atmosferă și caută mereu să lase o amprentă originală asupra creațiilor pe care le propune.

 

Unul din aceste spectacole este Paraziți de Marius Von Mayenburg, care s-a jucat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și cu care Diana Udrea a participat la Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța - ediția III, 2018.

 

A mai pus în scenă fragmente din Ivanov, de A.P. Cehov, Hamlet și Richard III, de  William Shakespeare, Commedia de`ll Arte.

 

Cu o dorință puternică de a experimenta și cu o personalitate dominatoare, Diana Udrea are toate premisele să devină o voce sonoră a regiei românești.

 

Sławomir Mrożek a fost un dramaturg și prozator polonez, autor de povestiri satirice și de piese de teatru cu tematică filosofică, politică și psihologică. Creațiile sale sunt asociate cu teatrul absurd. Cunoscutul dramaturg  s-a nascut în 1930, la Borzecin, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franţa şi mai târziu în Mexic, revenind în Polonia abia în 1996.

 

În dramele sale Mrożek prezintă situaţii simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic şi absurd. Drama Tango, apărută în anul 1964, este o critică la adresa sistemelor totalitare și a fost piesa care l-a făcut pe Mrożek celebru în toată lumea. Un alt text de-al său de o importanță deosebită este Emigranţii, care a fost scris în perioada în care el însuşi a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experienţă a marginalizării, punând faţă în faţă imaginea refugiatului din motive economice şi a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce îşi concentrează atenţia asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice şi politice contemporane.


În România,volumele Teatru 1 si Teatru 2, apărute în 2006 fac parte din seria Opere alese, inițiată de Editura Curtea Veche. Mrożek s-a impus ca dramaturg și autor de proză satirică. Dramaturgia lui de avangardă, în manieră grotesc-absurdă, se joacă pe toate scenele mari ale lumii, iar printre piesele lui cele mai cunoscute se numără Tango, Emigranții, În largul mării, și Casa de pe graniță, Portretul și Dragoste în Crimeea.

 

În 2003, scriitorul a primit Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru merite în domeniul literaturii și pentru contribuția la dezvoltarea culturii franceze.


Regia: Diana Udrea
Autor: Sławomir Mrożek
Traducere: Stan Velea
Scenografie / Light design: Sebastian Rațiu
Regizor tehnic: Cătălin Rodenciuc
Distribuția: Horia Andrei Butnaru, Răzvan Bănuț, Delu Lucaci

 

Prețul unui bilet este 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere de 50%, prețul unui bilet fiind de 10 lei.

La intrarea în sala de spectacole este obligatorie prezentarea documentului care a stat la baza achiziției biletului cu preț redus (ex: carnet elev, student, cupon pensie).

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2020. Toate drepturile rezervate.