Poster ucraina

Intoarcerea acasa - Suceava

„Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore inițiază Campania umanitară Artiști români pentru artiști ucraineni, proiect de strângere de fonduri care se va desfășura în perioada 16 mai – 15 iunie.

 

În urma propunerii UNITER, 46 instituții culturale de stat și independente au răspuns favorabil apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene. Și modalități noi de implicare continuă să sosească!

În perioada 16 mai – 15 iunie instituțiile de cultură din România și Republica Moldova vor organiza spectacole lectură pe baza a 10 texte scrise de autori ucraineni, după declanșarea războiului din Ucraina (Andrii Bondarenko, Elena Astasieva, Igor Biliț, Irina Gareț, Liudmila Timoșenko, Maxim Kurocikin, Natalia Blok, Natalia Vorojbit, Oksana Savcenko, Tetiana Kițenko), în traducerea Ralucăi Rădulescu sau vor programa spectacole din repertoriul propriu, donând încasările. Miza este aceeași: sprijin financiar pentru artiștii ucraineni care trec acum prin momente teribile.

 

Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări se pot vira în contul special deschis de Asociația UNITER
Fondul de Solidaritate Teatrală
RO22RNCB0072049712860086 BCR SECTOR 1


Împreună pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene.

 

Vă anunțăm cu emoție că Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava s-a alăturat acestui proiect, urmând ca în data de 12 iunie, de la ora 19:00 să pună în scenă spectacolul „Întoarcerea acasă”, de Matei Vișniec, regia Botond Nagy.” 

 

Plecând de la textul dramaturgului Matei Vișniec, spectacolul „Întoarcerea acasă”, este realizat de Botond Nagy care a ales să lucreze pentru acest spectacol cu artiști puternici și creativi, apreciați de critica de specialitate dar și de public: Kali Ágnes - dramaturg, Andreea Săndulescu - scenograf, Claudiu Urse – compozitor, Cristian Niculescu - light și video designer și George Pop – coregraf.

 


„Cred că în școală am înțeles pentru prima dată ceva din moarte, când am fost la înmormântarea bunicului meu. Era și prima ceremonie de acest gen la care am participat. Am înțeles doar două lucruri: lacrimile mamei mele, care izbucnise în plâns la aflarea veștii și, peste 4 zile, când preotul mi-a spus să arunc o mână de pământ peste sicriu. Atunci am simțit,  poate pentru prima dată,  sentimentul ireversibil al unui gol surprinzător de plăcut, dar atât de greu de digerat mai departe. Dacă mă întrebi, da... îmi este foarte frică mai ales de moartea altora. Iar în acest prezent, mai nou mă cutremur când văd un bloc imens cu etaje multe, fiindcă inevitabil mă gândesc la blocurile bombardate la doar câțiva kilometri distanță de mine. Da, văd acele găuri negre în mijlocul lor și știu că ești sătul să mai auzi asta, și eu sunt, dar nu te pot lăsa să le uiți. Acest spectacol nu va fi despre uitare, nu va fi despre vindecarea rănilor sau alte pachete de oferte de speranță. Sper din tot sufletul, că acest spectacol va fi onest cu prezentul nostru de care ne place să uităm. Dar niciodată nu uităm sărbătorile, pentru care ne întoarcem deseori acasă, niciodată nu ne uităm mama, nici măcar atunci când suntem orfani. Nici atunci când Ea, nu mai este. Fiindcă mereu căutăm lipsa unui om în altul. Și spunem cu atâta ușurință : „ Ești la fel ca... vorbești precum... îmi amintești de... de El, de Ea.

 


Îmi doresc ca acest spectacol să ne adune într-o sală, unde împreună conștientizăm ceva dintr-o lume din care nu ne putem sustrage și mai întâi de toate să o vedem așa cum este ea: cu toți morții, care nu se mai întorc niciodată. Un altoi și-o rădăcină... Moartea n-are nici o vină... Și va spune cum a fost... Vă vom spune cum a fost...” – Botond Nagy, regizor

 


ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec

  • Un spectacol de BOTOND NAGY
  • Scenografia: ANDREEA SĂNDULESCU
  • Muzica Originală & Sound Design: CLAUDIU URSE
  • Dramaturgia: ÁGNES KALI
  • Light & Video Design: CRISTIAN NICULESCU
  • Coregrafia: GEORGE POP
  • Asistent Scenografie: IOANA UNGUREANU
  • Distribuția: Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc
BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2022. Toate drepturile rezervate.