Inapoi in iarna afis

Inapoi in iarna

Tara se revolta. Doi frati vitregi se reunesc dupa mai bine de zece ani. Ea cu o agenda revolutionara, el intr-o paralizie societala care pare de nevindecat. Ambii cauta sa inteleaga cine sunt. Inainte de toate insa, trebuie sa inteleaga de unde vin. INAPOI IN IARNA este un spectacol care urmareste drumul cautarii identitare a doi tineri care incearca sa se intoarca la origini: in provincie, in satul in care au copilarit, in iernile romaniei in tranzitie. Pe fundalul unor proteste care par fara sfarsit – anti-coruptie, LGBT, anti-LGBT – protagonistii sunt martorii ascensiunii si caderii politice a tatalui lor, baronul local ajuns la putere, antihristul poporului revoltat.


Mostenirea raului patern, istoriile de familie, datoria civica, ruptura dintre generatii, prapastia dintre urban si rural, anii de tranzitie, libertatea de a alege pe cine iubim sunt subiecte care redefinesc relatia celor doi frati si care ii aduc mai aproape de ei insisi.


Durata: 1h 30 min
Spectacolul este recomandat persoanelor peste 12 ani
In acest spectacol se fumeaza. Le cerem scuze spectatorilor nefumatori.

Echipa
Regie & text – Andreea Cristina Bortun
Actori – Cosmina Stratan
– Alexandru Ion
Scenografie – Andreea Sandulescu
Light design – Marius Apopei
Visual art – Oana Barbonie
Sound design – Roxana Bain
Voice over – Alexandru Bogdan, Gabi Costin

Povestea proiectului

Povestea proiectului s-a dezvoltat plecand de la jurnalul tinut de bunicul autoarei in 1991, jurnal pe care aceasta l-a descoperit cincisprezece ani mai tarziu. Legaturile cu satul copilariei sale, anii de tranzitie petrecuti in provincie, precum si relatia cu sudul au jucat un rol important in definirea universului dramatic.

INAPOI IN IARNA chestioneaza ideea de origine, relatia parinti-copii si individualitatea sudului. Sudul este rememorat cu povestile lui cu strigoi si blesteme, cu saracia si lipsa accesului la resurse, cu superstitiile sale.

In decursul lucrului la text povestea a imprumutat din realitatile sociale ale miscarilor de strada si a imaginat un univers in care relatia disfunctionala dintre cei doi frati si tatal lor isi construieste dinamica pe fundalul revoltelor si nemultumirilor generale care domina spatiul public.


Fragmente

Nascut la 21 Ianuarie 1928, spune Mama pe o iarna foarte grea, cu zapada si geruri mari. Paie pentru incalzit soba erau putine, ma invelea cu multe toale si imi sufla la fata sa ma incalzeasca. Dar cand trebuie sa traiesti la suferinte, Dumnezeu te tine si cresti mare.


***
Drept recompensa, la izgonirea din casa tata a oprit toate toalele de imbracat si de pat, atat mamii, cat si mie. Mama, cu un singur schimb de vara, iar eu cu o scurta, balton, facut dintr-o manta de cazarma.


***
In fine, acum a venit iarna lui 1946, dupa razboiu ala al doilea. Era frig. Eu si Mama ne culcam jos, asterneam o jumate de foaie de pres, iar cu jumatate se invelea Mama. Eu ma inveleam cu scurta pe care o apucasem de acasa. Peste noapte ma trezeam invelit cu foaia de pres si Mama ma strangea la piept ca atunci cand eram mic. Acum, fiind noaptea asa de mare, trebuia sa ne culcam cum se insera si ne sculam cand se facea de ziua.


***
Pentru ca nu aveam lampa de luminat. Atunci, Unchiul Fratia si Tusa Anghelina au luat o lampa nr. 5, bineinteles noua si umpluta cu gaz si cum eu si cu mama stateam pe intuneric, au venit amandoi si ne-au impartit-o, sa-i fie lui Tudorica, pentru ca asa il chema pe baiatul lor care murise pe front.

* jurnal Marin Paladus, 1991

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.