Afis impostorul

Impostorul

„Tartuffe sau Impostorul”, cea mai valoroasa piesa scrisa de remarcabilul dramaturg francez Molière, este montata pe scena Teatrului Muncipal „Matei Visniec” Suceava de regizorul Madalin Hincu si va avea premiera pe 22 ianuarie.

 

Titlul spectacolului este „IMPOSTORUL” si nu „TARTUFFE”, deoarece piesa imagineaza o satira puternica si subtila, care denunta planurile de profitor ale personajului principal Tartuffe ce reprezinta, in esenta, un tip de caracter al „impostorului”, ce isi urmareste doar castigul personal, sub masca „virtutilor” sale crestine.

 
Tanarul regizor Madalin Hincu ne vorbeste cu pasiune despre textul lui Molière si despre tematica propusa de remarcabilul dramaturg: „ se inscrie in categoria capitolelor definitorii din istoria teatrului universal. Premiera piesei la 1664 devine prilej de mare controversa si scandal, moment in care Molière este obligat sa rescrie textul.

 

Motivul ar fi fost legat de actiunile necugetate ale acestui Tartuffe, personaj menit sa satirizeze profunda ipocrizie a membrilor unei societati secrete catolice extrem de influente in randul aristocratiei franceze din sec. XVII, Compagnie du Saint-Sacrement. Odata cu rescrierea textului insa, piesa a capatat o dimensiune cu totul noua, devenind si un mare act de satira politica, o marturie scrisa a felului in care arta isi gaseste un rost in contexte istorice complicate.

 

Povestea suna cam asa: Magnatul Orgon cade in gratiile unui personaj suspect, evlaviosul Tartuffe. Influenta lui Tartuffe devine subiect de ingrijorare pentru membrii familiei lui Orgon, suspectandu-l pe „cucernic" de intentii necuviincioase. Insa drumul spre adevar devine unul problematic, iar demascarea lui Tartuffe se transforma intr-un parcurs plin de rasturnari de situatie, unde personajele isi pun la bataie propriile credinte. Avand la dispozitie tot acest context, am decis sa abordez piesa dintr-un unghi foarte particular. Pentru mine, textul lui Molière pare sa se formuleze in jurul unui paradox fascinant: putem sa obtinem ceea ce ne dorim in lipsa imposturii?

 

„IMPOSTORUL” este un spectacol despre pretul pe care trebuie sa-l platim intr-o lume unde binele si raul se confunda. O satira acida scrisa in urma cu 4 secole devine astazi o tragicomedie perfecta pentru epoca post-adevarului, o poveste unde prostia, orgoliul si fundamentalismul religios isi dau intalnire pentru a contura tabloul unei lumi aflate in criza.”, ne spune regizorul Madalin Hincu.Text: Molière


Traducere: Doru Mares


Regie si adaptare: Madalin Hincu

 

Scenografie: Razvan Bordos


Lighting design: Costi Baciu


Video design: Mihai Nistor


Distributia: Horia Butnaru, Catalin Stefan Mindru, Clara Popadiuc, Alexandru Marin, Cristina Florea, Razvan Banut, Diana Lazar, Delu Lucaci, Bogdan Amuraritei


Cu participarea: Sebastian Ratiu, Alexandru Polonic, Ciprian Boca

 

 

 

BILETE DISPONIBILE
Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 19:00Teatrul Municipal "Matei Visniec" Suceava, Str. Dragos Voda 1BILETE EPUIZATE
© Copyright Ticket Technologies 2023. Toate drepturile rezervate.