Frumoasa din padurea adormita balet clasic 2018

Frumoasa din Padurea Adormita

FRUMOASA DIN PADUREA ADORMITA
Balet in trei acte si un prolog
Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski
Libretul: I. Vsevolojski si M. Petipa
Dupa povestea lui Charles Perault
Coregrafia: Marius Petipa
Scenografia: Evgenyi Gurenco
Pictor de costume: Vera Poliudova


Premiera mondiala: 3 ianuarie 1890, la Teatrul Mariinsky din Sankt-Petersburg


Compania  "St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’


Este creata de Andrei Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski .
Absolvent al Academiei de Balet Vaganova  din Rusia, Andrei Batalov  este pe scena de mai mult de 20 de ani.
Coregrafia prezinta multe provocari pentru dansatorii principali si solisti dar si pentru ansamblu. Rolul Aurorei OLGA GOLYTSIA ca si coregrafie este printre cele mai complexe roluri feminine, deoarece necesita o abilitate atletica extraordinara dar si o tehnica de mare acuratete.


Baletul „Frumoasa din padurea adormita” a fost compus de Piotr Ilici Ceaikovski intre 1888-1889, imediat dupa Simfonia V-a si inainte de opera “Dama de pica”(1890). Este cel de-al doilea balet al lui Ceaikovski, precedat de “Lacul Lebedelor”(1875-1876) si urmat de “Spargatorul de nuci”(1892). Ideea i-a fost sugerata compozitorului rus de catre directorul Teatrelor Imperiale, I. A. Vsevolojski, care aprecia in mod deosebit simtul sau scenic. Ceaikovski a primit cu entuziasm propunerea de a prelucra basmul lui Charles Perault si a inceput deindata lucrul.

 

O poveste clasica intr-o interpretare magica si plina de talent - bilete la Frumoasa din padurea adormita - Balet Clasic - pe 5 Martie 2018, incepand cu ora 20:00 la Teatrul National Bucuresti


Iata ce scria Ceaikovski despre “Frumoasa din padurea adormita”: Subiectul este atat de poetic, atat de apt pentru muzica, incat m-a pasionat si am compus baletul cu acea caldura si placere care conditioneaza intotdeauna calitatile unei creatii.


Premiera a avut loc pe 3 ianuarie 1890, la Petersburg. Subiectul este oarecum asemanator cu cel din primul balet al lui Ceaikovski, “Lacul Lebedelor”: intunericul este, in cele din urma, invins de fortele luminoase ale iubirii, prieteniei si puritatii sufletesti. Vraja este risipita, personajele demonice infrante. Ramane dominant aspectul feerico-romantic, datorita lirismului pe care Ceaikovski a stiut sa il insufle personajelor sale.


In “Frumoasa din padurea adormita” predomina latura optimista a temperamentului compozitorului. Se remarca pasaje precum tema Zanei Liliacului, tema iubirii dintre Printesa Aurora si Printul Desire sau panorama simfonica dintre tablourile I si II din actul al II-lea, sugerand apropierea printului insotit de Zana catre castelul fermecat. Dansurile de caracter, seria de portrete din basme, din finalul baletului, duelul celor doua pisici, dansul Scufitei Rosii si al Lupului, pas de deux-ul Pasarii Albastre, al Cenusaresei si, mai ales, tema Zanei Carabosse sunt marturii ale simtului dramaturgic al lui Ceaikovski, care i-a asigurat un loc atat de important in istoria baletului romanesc.


PROLOG


Castelul din povesti al Regelui Florestan. Regele sarbatoreste nasterea fiicei sale Aurora. El insusi verifica cu atentie lista invitatiilor, pare-se n-a uitat pe nimeni. Curtenii inconjoara leaganul nou-nascutei. Zanele bune ii aduc daruri si o binecuvanteaza. Foarte agitat, maestrul de ceremonii Katalabut anunta sosirea zanei rele – Carabosse – ea nu a fost invitata la petrecere si, manioasa-foc a venit nepoftita.


In zadar se straduiesc regele, regina si curtenii s-o imbuneze pe batrana rautacioasa. Ea ii prezice Aurorei, ca la implinirea varstei de saisprezece ani, isi va intepa un deget si va muri. Toti o implora pe Carabosse, sa o crute pe Aurora insa aceasta este de neinduplecat. Regele si regina sunt disperatia. Zana Liliacului ii consoleaza anuntandu-se ocrotitoarea Aurorei si o alunga pe Carabosse impreuna cu suita ei. Prin ordinul regelui, in toata imparatia se interzice folosirea acelor, boldurilor si andrelelor.


ACTUL I


La castel are loc un bal-mascat grandios: Aurora a implinit saisprezece ani. Din toate colturile regatului s-au adunat miri, care au venit aici pentru a cere mana frumoasei principese. In toiul veseliei apare o batrana. Ea ii aduce Aurorei un splendid buchet de flori. Admirand florile, Aurora danseaza fericita. Subit ea se opreste, intepandu-si degetul cu ceva: in buchetul de flori era ascunsa o andrea. Cateva miscari – si Aurora cade. Batrana isi arunca haina – toti o recunosc pe rautacioasa Zana Carabosse. Straja se napusteste asupra vrajitoarei, care cu un hohot sinistru dispare.
Apare Zana Liliacului. La o miscare a baghetei fermecate toata imparatia se cufunda intr-un somn adanc. In jur cresc tufe de liliac, care apara imparatia de priviri straine.


ACTUL II


Tabloul I
Au trecut o suta de ani. Printul Dezire vine la vanat in padurea de langa castelul adormit. Pe raul din padure pluteste o barca. In ea se afla Zana Liliacului. Ea evoca fantoma frumoasei Aurora. Printul recunoaste in aceasta fantoma fata pe care adesea o viziteaza. Zana Liliacului il aduce pe Dezire in imparatia adormita a regelui Florestan.


Tabloul II
Castelul regelui Florestan e cuprins de un somn adanc. Stau de veghe doar Carabosse si suita ei. Pe neasteptate apare Zana Liliacului. Fortele raului sunt speriate, in fata Zanei bune ele isi pierd puterea si sunt nevoite sa se retraga.
Dezire patrunde in castel. Aplecandu-se deasupra frumoasei adormite el o saruta cu gingasie. De la acest sarut Aurora se trezeste. Odata cu ea se trezeste si intreaga imparatie. Regele si regina isi imbratiseaza fiica draga. Dezire cere mana frumoasei Aurora, ea accepta sa fie sotia lui.


ACTUL III
Laa palat din nou s-au adunat oaspetii. Are loc marea petrecere a nuntii, la care sunt invitati si personaje de basm cum ar fi Motanul Incaltat, Pasarea Albastra si Printesa Florina, Scufita Rosie si Lupul. Toata lumea danseaza, dar cei mai fericiti sunt tinerii miri, care isi exprima dragostea intr-un pas-de-deux deosebit de romantic!

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.