Despre senzatia elasticitate afis

Despre senzatia de elasticitate cand pasim peste cadavre

 de Matei Vișniec                                                                                                               

Piesa Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre a fost scrisă de Matei Vișniec la ȋnceputul anului 2009, ȋn Franţa, la cererea actorului și regizorului Mustapha Aouar, director al companiei Gare Au Théâtre din Ivry-sur-Seine, cu ocazia centenarului naşterii lui Eugène Ionesco. Îi oferă astfel dramaturgului ocazia de a-l omagia pe marele său predecesor, aducând în fața publicului celebrul personaj absent al literaturii absurdului, Cântăreaţa cheală.

Eroul piesei, poetul Sergiu Penegaru încearcă să-şi păstreze valorile literare. El scrie și traduce în plină dictatură comunistă, având privilegiul câtorva conversaţii cu eroina lui Ionesco. Cei doi discută - în libertate, dar mai ales în închisoarea unde ajunge să fie încarcerat eroul - despre literatură, despre farmecul Micului Paris, lăsând impresia unei perechi aflate la prima întâlnire.

La următoarele întâlniri, gesturile ei devin mai intime, iar în cele din urmă nu-și mai poate stăpâni lacrimile văzând cât de des este pomenită ea, „un personaj care nici măcar nu există". Ideea evocării acestui personaj i-a fost dată scriitorului de o amintire a eseistului şi istoricului literar Nicolae Balotă, care a povestit cum în anii '50, pe când se afla la Jilava împreună cu Constantin Noica, a râs cu mare poftă când Nicolae Steinhardt, aflat în aceeași celulă, le-a povestit piesa absurdă a lui Ionescu.

Dar nu doar Cântăreața cheală bântuie prin celula Poetului ci și alte celebrități: însuși Eugène Ionescu, contele de Lautreamont, André Breton, Albert Camus. Apar și doi rinoceri, chiar în momentul în care „orologiul bate de cinci ori", ora servirii celebrului ceai englezesc.

Regia: Răzvan Mureșan

Autor: Matei Vișniec

Decorul: Răzvan Mureșan

Costumele:  Ilona Lőrincz

Asistent de scenografie: Radu Lărgeanu

Light Design: Jenel Moldovan

Distribuţia (pe personaje):

  • Poetul – Matei Rotaru    
  • Redactorul Șef, Judecătorul – Cristian Grosu    
  • Miți – Alexandra Tarce    
  • Directorul închisorii – Adrian Cucu    
  • Fostul magistrat – Cătălin Codreanu    
  • Fostul ministru, Secretarul Comisiei ideologice pentru literatură – Miron Maxim    
  • Filozoful – Petre Băcioiu    
  • Vera – Diana Buluga    
  • Soțul Verei – Silvius Iorga    
  • Cântăreața cheală – Patricia Brad    


Durata spectacolului: 2h 20 min. (spectacolul nu are pauză)

Limită de vârstă: 14+

 

Preț -10 lei adulți / 2 lei elevi învățământ preuniversitar

La intrarea în sala de spectacole este obligatorie prezentarea documentului care a stat la baza achiziției biletului cu preț redus (ex: carnet elev).

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.