Afiș CANTAREATA CHEALA web

Cantareata Cheala - Suceava

Cantareata Cheala

 

Considerata una dintre cele mai importante piese ce apartin marelui dramaturd Eugene Ionesco, creatie ce marcheaza inceputurile teatrului absurdului, "Cantareata Cheala" este montata la Teatrul Municipal "Matei Visniec" Suceava in regia lui Alex Bogdan.

 

"Cantareata Cheala"/ "La Cantatrice Chauve" reprezinta debutul dramaturgic al lui Ionesco si a fost jucata pentru prima data in mai 1950, Theatre des Noctambules (Franta). Desi la inceput, aceasta creatie nu a avut prea mare succes, mai tarziu i-a fost recunoscut din plin meritul de a fi deschis drumul teatrului absurdului si a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franta, primind premiul Moliere d'honneur.

Este aproape imposibil sa faci un rezumat al firului epic al piesei si nu exista judecati sau comportamente care sa intre in conflict, ci replici banale, un limbaj absurd si incoerent, incarcat de un sens profund, toate acestea fiind insiruite fara nici o logica, ducand catre lipsa unei comunicari reale intre personaje. Tragicul transpare din orice forma a cotidianului ridicol, pentru ca suntem permanent panditi, si apoi dominati de spaima de necunoscut, inteles in cele mai diverse forme.

 

Despre spectacolul "Cantareata Cheala" pe care il monteaza la Suceava, ne vorbeste cu emotie, regizorul Alex Bogdan: " Ca fiecare dintre noi, simt ca aceasta perioada prin care trecem, este intr-un anumit fel, absurda. Izolati de ceilalti si poate cel mai grav, izolati de noi insine. Cred ca teatrul este o institutie a sufletului si avem nevoie sa putem consemna, prin teatru, incredibila perioada prin care trecem.Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugene Ionesco. Nu din dorinta de a arata absurdul, ci din singuratatea si apasatoarea senzatie ca suntem blocati intr-un timp fara viitor.In care omul isi epuizeaza sufletul, devenind din ce in ce mai singur si mai inchis. Incerc, prin acest spectacol, sa arat ca piesa lui Ionesco, nu este deloc absurda. Ca personajele stricate, rapite de vitalitatea unui plan de viitor, suntem chiar noi. Speriati, suspiciosi, agresivi, intorsi de la umanitate, repetitivi si insingurati. Mi-as fi dorit sa va spun ca o sa vedeti o comedie, dar nu pot sa ignor ce simt acum in legatura cu lumea. Si cred ca si dumneavoastra, daca o sa veniti la spectacolul nostru, o sa simtiti cat de importanta e vindecarea sufletului prin teatru. Daca dupa "Cantareata Cheala" o sa puneti cateva intrebari, daca o sa fiti mai buni, mai calzi cu ceilalti, daca acasa, in intimitatea voastra, o sa va deschideti mai mult si n-o sa va fie frica sa fiti vulnerabili, cred ca ne-am atins un pic misiunea."

 

Teatrul Municipal "Matei Visniec" Suceava mai are in repertoriu pe un text semnat de Eugene Ionesco. Este vorba de Rinocerii, in regia lui Alain Timar. Dupa sute de montari la nivel mondial si peste 20 000 de reprezentatii pe intreg mapamondul, piesa care l-a consacrat pe Eugene Ionesco ca reprezentant al teatrului absurdului, "Cantareata Cheala", ajunge si pe scena teatrului de la Suceava.

 

Cantareata Cheala

Echipa de productie:

Autor: Eugene Ionesco

Traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi

Regia: Alexandru Bogdan

Scenografia: Tudor Prodan

Compozitor: Mischa Blanos

 

Distributia: Catalin Stefan Mindru, Clara Popadiuc, Cosmin Panaite, Delu Lucaci, Diana Lazar, Razvan Banut.

 

Noutatea acestui spectacol este ca se joaca cu publicul pe scena, alaturi de actori.

 

 

 

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.