Poster artmania 2022

ARTmania Festival Sibiu 2022

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 22-24 iulie 2022, abonamentele fiind deja disponibile la vanzare

 

Toate abonamentele achiziționate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019-2021 rămân valabile pentru ediția din 2022 a acestui eveniment, ARTmania mulțumind încă o dată tuturor fanilor care au decis să le păstreze și să susțină festivalul în ciuda perioadei dificile prin care trecem cu toții.

 

Meshuggah, nume iconic și „genre defining” al scenei metal internaționale, una dintre zece cele mai importante formații de hard rock și heavy metal potrivit „Rolling Stone” magazine, intră în line-up-ul ARTmania Festival 2022, revenind cu un show exploziv la exact zece ani de la primul lor concert din România.

Meshuggah completează line-up-ul ARTmania Festival, urcând pe scenă alături de (a-z): Cult of Luna, Leprous, Mercyful Fate, My Dying Bride, Pain of Salvation, Transatlantic, Testament, The Pineapple Thief, The Vintage Caravan completate de Bucovina, Dordeduh și Taine.

 

Meshuggah (SE), provenit din „meshuge” – „nebun” sau „lipsit de sens”, și-au început călătoria în 1987 în Umeå, Suedia. Trupa a luat cu asalt lumea muzicală încă de la EP-ul de debut (1989), care a fost sold out, și a atras imediat atenția prin compozițiile poliritmice complexe, timbrul sonic inconfundabil și mixul neobișnuit de genuri care îmbină elemente de math rock sau tech death și le combină cu ritmuri de free jazz și cu duritatea thrash metal-ului.


The Pinneaple Thief este creatia artistului britanic Bruce Soord, un proiect muzical care, inca de la inceput, a reusit sa atraga o comunitate loiala de fani si atentia caselor de discuri. Muzica trupei a fost adeseori comparata cu creatiile Radiohead sau Porcupine Tree. Piesele lor reusesc sa imbine insa intr-un mod inedit esentele prog, indie rock cu tonalitati sofisticate desprinse din zona pop.

 

Legendara trupă Mercyful Fate vine la ARTmania Festival 2022 împreună cu Pain of Salvation, Leprous și Dordeduh

 

  • Bucovina, Cult of Luna, The Vintage Caravan și Taine reconfirmă prezența la ediția de anul viitor


Mercyful Fate, una dintre cele mai influente trupe ale scenei metal internaționale, creație a iconicului King Diamond, alege ARTmania pentru primul show susținut în România. Seria noutăților din line-up-ul festivalului continuă cu (a-z) Dordeduh (RO), Leprous (SE) și Pain of Salvation (SE), completate de reconfirmările venite din partea (a-z) Bucovina (RO), Cult of Luna (SE), Taine (RO) și The Vintage Caravan (ISL).

Aceste nume vin în continuarea artiștilor (re)confirmați anterior (a-z): My Dying Bride (UK), Testament (SUA), Transatlantic și The Pinneaple Thief (UK), artiști care, după doi ani de pandemie, ne vor ajuta să ne reamintim de apropierea şi de sentimentul de conexiune umană pe care muzica live reușește să îl construiască.   


Mercyful Fate, una dintre formațiile care au făcut parte din primul val de black metal de la mijlocul anilor 80 și care au exercitat o influență de necontestat asupra unor nume precum Metallica, Exodus sau Kreator, și-a început povestea cu King Diamond (voce) și Hank Shermann (chitară) în 1981, în Copenhaga.

Încă de la primul EP, lansat la numai un an de la înființare, trupa a atras atenția datorită sound-ului cu totul nou pe care-l aducea în lumea heavy metal, fiind difuzată în heavy rotation la radiourile de profil. În doar câțiva ani, datorită unei serii de albume marcante (de la Melissa, legendarul „Don’t Break The Oath” - 1984, la „In The Shadows” și până la „9”), Mercyful Fate au atras aprecierea fanilor din întreaga lume și au devenit pionierii unora dintre abordările des întâlnite ulterior în zona black metal – de la versurile indisolubil legate de ocultism, la fețele pictate și până la estetica teatrală care învăluie show-urile acestui gen muzical. După un al doilea hiatus ce s-a întins din 1999 până în 2020, Mercyful Fate a revenit în forță, iar în 2022 va aduce în fața fanilor ARTmania energia legendară care i-a adus în atenția industriei muzicale internaționale.

Pain of Salvation revin pe scena din Piața Mare după șase ani de absență, aducând cel mai recent album, „Panther”, un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși - de la introverți la pasionați, de la cei timizi la cei care nu se lasă învinși, de la visători la cei plini de furie și până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă. „Panther”, ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day” și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formației) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, „Panther” pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.

După patru ani de absență, Leprous revin la ARTmania cu „Aphelion”, cel de-al șaptelea album, mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) și masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo), un material plin de energie, viață, libertate, ce a fost compus fără gândire excesivă sau perfecționism exagerat. Prin acest nou album, lansat la doar doi ani distanță de „Pitfalls”, trupa nu se dezminte de titlul de formație în plină ascensiune, care nu se teme să experimenteze sau să surprindă și care sfidează orice încercare de încadrare în tipare. Într-o lume în care genul „progressive” oferă publicului o varietate de opțiuni, este nevoie de mult curaj și de multă personalitate pentru a reuși să mai întorci privirile oamenilor către tine. Iar Leprous este una dintre aceste trupe. Și revine în 2022 la ARTmania.

Dordeduh sunt un nume ce nu mai are nevoie de prezentări, o trupă ce contribuie de un deceniu la dezvoltarea scenei muzicale românești și care a impresionat anul acesta critica de specialitate la nivel internațional în urma lansării „Har”, un album mixat și masterizat de către Jens Bogren (Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Soilwork, Moonspell, Kreator, Ihsahn, Dark Tranquillity). Dovadă stau recenzia celor de la Loudersound, care au lăudat albumul timișorenilor, acordându-i un punctaj de 4,5 stele din 5 și cea a casei de discuri Prophecy Productions potrivit cărora: „Cu cel de-al doilea album al lor, «Har», trupa Dordeduh din România a creat un album metal rar și unic, care sfidează încadrarea prea ușoară într-o anumită categorie, depășește limitele și oferă ceva nou și nemaiauzit. Chitariștii și fondatorii Edmond «Hupogrammos» Karban și Sol Faur aka Cristian Popescu erau de așteptat să livreze un album care să oscileze în spațiul muzical dintre dark folk și black metal. Și, deși au extras, într-adevăr, din acele surse, au încorporat fără teamă și elemente electronice, gotice, rock, psihedelice, prog și chiar pop, fără prejudecăți. «Har» este o piatră de hotar - și nu doar pentru metalul românesc.”
 

Pe scena din Piața Mare de la Sibiu, în cele trei zile ale festivalului, vor urca (a-z): Cult of Luna, Leprous, Mercyful Fate, My Dying Bride, Pain of Salvation, Transatlantic, Testament, The Pineapple Thief, The Vintage Caravan completate de Bucovina, Dordeduh și Taine.


Despre ARTmania Festival:

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.  

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Fiind cel mai longeviv și mare festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.  

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.