Afis anne frank

Anne Frank

Adaptare dupa ”JURNALUL ANNEI FRANK”

 

Spectacolul ”Anne Frank”, regizat de Leti Branzia si sustinut de elevii Liceului de Arte ”Hariclea Darclee”, specializarea Arta Actorului, se doreste a fi pentru spectator o tema de reflexie supra ororilor celui de-al doilea razboi mondial in contextul actual.


Jurnalul Annei Frank incepe la 12 iunie 1942, cu o descriere a aniversarii Annei, care isi documenteaza experientele tipice ale adolescentei, cum ar fi relatiile cu alte fete, iubirile, pozitia academica si altele. Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, familia Frank s-a stabilit in Amsterdam pentru a evita persecutiile germane, dar cand Germania a invadat Olanda in 1940, au fost nevoiti sa fuga. Dupa invadarea Tarilor de Jos de catre Germania nazista si capitularea lor (1940), soarta evreilor de aici devine similara cu a celor din Germania sau Polonia.

 

O vreme, Otto Frank reuseste sa-si mentina din umbra afacerea gratie ajutorului prietenilor si angajatilor sai neerlandezi, totusi isi da seama ca, pentru a scapa de deportare, intreaga familie trebuie sa se ascunda, astfel ca amenajeaza in secret in acest scop (aducand mobila, alimente etc.) o parte din cladirea in care functiona intreprinderea sa, pe Prinsengracht 263, asa-numita Anexa.


Cand Margot primeste o convocare de la SS, familia Frank se instaleaza in Anexa secreta, celor patru, alaturadui-se familia Van Daan.
Cei sapte locatari ai Anexei vor reusi sa supravietuiasca datorita ajutorului „protectorilor" lor neerlandezi, curajosii prieteni si colaboratori ai lui Otto Frank. Anne scrie in cei doi ani de clandestinitate mici povestiri si, mai ales, consemneaza tot ce i se intampla intr-un jurnal, numit ”Prietena ei, Kity”.


Anne isi petrece adolescenta in ascunzatoare. Scrisul ei progreseaza de la observatii zilnice la reflectii mai profunde asupra umanitatii, pe masura ce creste. Anne incepe sa isi puna la indoiala propria identitate in timp ce se straduieste sa inteleaga de ce evreii sunt expusi la astfel de atrocitati. Anne se considera in continuare o nemtoaica, chiar daca i-a fost retrasa cetatenia germana.


Anne isi subliniaza dorinta de a fi privita ca individ si nu ca membru al unui grup persecutat, exprimandu-si in acelasi timp legatura cu colegii ei evrei. Pe masura ce trece timpul, Anne se confrunta cu o alta dilema majora.


Sentimentul de singuratate si de greutati incepe sa-si puna amprenta asupra starii sale de spirit. Se simte extrem de singura, se simte constant pedepsita si are impresia ca toata lumea o dispretuieste. Provocarea formarii unei identitati sub controlul represiv al Germaniei se reflecta in insemnarile din jurnalul lui Anne.


Familia Frank este tradata si arestata de soldatii nazisti in august 1944.
In 4 august 1944, clandestinii din Anexa impreuna cu doi dintre protectori sunt arestati de serviciul de informatii si spionaj al SS, probabil in urma unui denunt.


Cei sapte locatari ai Anexei sunt deportati in lagarul Westerbork de pe teritoriul Tarilor de Jos, dupa care sunt urcati in ultimul tren care a plecat de aici spre Auschwitz, unde ajung in 5 septembrie 1944. Transferate in lagarul Bergen-Belsen, Anne si sora ei Margot au murit, se crede, de tifos in1945. Toti au murit cu exceptia lui Otto Frank... Ramas la Auschwitz, a fost eliberat de trupele sovietice la sfarsitul lui ianuarie 1945.


Reintors la Amsterdam, a publicat prima varianta a Jurnalului Annei Frank in 1947.

 

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.