Spune ceva afis

Spune ceva, frate!

de Ion Sapdaru

                                              

Distribuția:

Andrei: Dumitru Năstrușnicu

Valentin: Doru Aftanasiu

Mama: Anne Marie Chertic

 

Regia și coloana sonoră: Ion Sapdaru

Scenografia: Cătălin Târziu

Asistent regie: Francisc Bucur

 

Întoarcerea fiilor rătăcitori

 

Un om avea doi fii. Și a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: „Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere”. Și tatăl le-a împărțit averea.
Și, nu după multe zile, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o țară îndepărtată și a risipit averea, trăind în desfrânări. Și după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare și el a început să ducă lipsă. S-a alipit el de unul din locuitorii acelei țări și acesta l-a trimis să-i păzească porcii. Și dorea să-și sature pântecele din roșcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-și în fire, a zis: „Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier aici de foame! Mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: „Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta. Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi”.
Și a venit la tatăl său. Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă.  Alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: „Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Și a zis tatăl către slugile sale: „Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui; și aduceți vițelul cel îngrășat și-l înjunghiați și, mâncând, să ne veselim; Căci acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat”. Și au început să se veselească…

Povestea noastră are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia lui Luca, a plecat în Italia  să „înmulțească talanții”,  iar al doilea s-a făcut actor . Fiecare din ei a trăit o viață tumultoasă… Și iată-i acum, în amurgul vieții, întorcându-se la casa părintească, aducând cu ei  experiențe de viață, doldora de aventuri și păcate, nostalgii și regrete. (Re)bătătoresc cărări demult uitate  spre sufletele lor, își amintesc istorii hazoase din copilăria și adolescența lor  îndepărtată, își fac confesiuni pe care trebuiau să și le facă acum mulți, mulți ani… Și mereu o invocă pe Mama, duhul blând al casei părăsite… La un moment dat, copleșit  de emoții, unul din frați face o confesiune. „Eu sunt la vârsta la care unele lucruri nu mai are rost să le fac. N-are rost să mai învăț o limbă, n-are rost să mai încerc o nouă iubire, n-are rost să mai conving pe cineva să facă ceva, n-are rost, n-are rost... O, fir-ar al dracu’ acest « n-are rost ». Sunt disperat...”

Spune ceva, frate! este  o drama a întârzierilor în viață …

 

Ion Sapdaru

Iași , martie 2021

Dedic acest spectacol lui Volin Costin

 

Dulce amăruie fotografie de grup a omenirii

 

Atent observator al naturii umane, melancolic și entuziast, tandru și acid, hâtru și ciufut, Ion Sapdaru scrie cu o poftă nebună. Scormonește sub masca banalității umane până face să țâșnească, ca un gheizer rebel, întreaga zacere fierbinte din subsolul sufletesc pe care fiecare dintre noi ne căznim să o ascundem de ochii lumii, într-o ipocrizie pe care ne-o impun regulile alienante ale așa zisei socializări. Personajele lui Ion Sapdaru sunt mereu aflate la vremea pasului hotărâtor, cel care le facilitează translarea din cenușiul cotidian în pestrițul revigornat al unei existențe eliberate de chingile autocenzurii. Refuzând cadrul convențional, mereu în căutarea unor sensuri noi, piesele scrise de Ion Sapdaru sunt capabile să dinamizeze orice spirit atrofiat de dominația supremă a clișeelor pe care ni le livrează viața supertehnologizată.

Maestru al dialogului și îmbinării comicului cu tragicul, fin observator al naturii umane, cu o rigurozitate a detaliului împinsă la extrem, Ion Sapdaru readuce cititorul și viitorul spectator în atmosfera caldă a teatrului de odinioară, sincer, născut din iubirea de viață, cu fascinantele și mereu noile sale întâmplări reunite în dulcea amăruie  fotografie de grup a omenirii.

 

Gabriel Andronache

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.