Imagine1

Moftul roman

„Moftul român” descrie atitudini, comportamente și scene ce se regăsesc și în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul și de-a latul drumului. „Moftul” este și nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanțuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, rețete, vedete, marionete.


Ion Luca Caragiale a surprins liniile de mișcare ale vieții într-o epocă întemeiată pe mișelii fără număr și pe o prostie enormă, în care totul era o deplorabilă farsă în parlament, în justiție, în presă, în cultură. Piesele lui Caragiale dezvăluie o lume pervertită până în adâncuri, ale cărei vicii sunt congenitale și ele închid poarta oricărei nădejdi în posibilitatea de îndreptare a societății. Sub ironia vehementă, sub umorul exploziv al operei lui se află o totală lipsă de iluzii, o tristețe definitivă care nu este semnul indiferenței, nici al oboselii. Mândria de a-și trăi lucid epoca se asociază în teatrul lui Caragiale cu hotărârea inflexibilă de a nu dezarma în fața infamiei. A fost gazetar, sufleur, revizor şcolar, copist, profesor, corector, registrator, director general al Teatrelor, patron de berării falimentare, iar în politică a trecut de la conservatori la socialişti, apoi la liberali, junimişti şi radicali.


Actorul Lari Giorgescu  naște un spectacol comic, o înșiruire de situații, ce vă va vrăji și conduce într-o lume a râsului și a gândului din spatele acestuia. Opt texte scrise în cunoscuta notă ironică vă conduc sau readuc în atmosfera epocii lui Caragiale, cu maimuţărelile politicienilor, promisiunile  deşarte, caricaturile vii – toate acestea urmând să se topească în  hohote de râs – pentru că românii ştiu să facă haz de necaz.


„Lari Giorgescu a realizat realmente o performanță artistică: un recital de o oră care se urmărește pe nerăsuflate, în care spectatorul trăiește textele de proză ale lui Caragiale cu o intensitate aparte, savurând totul, de la construcția fără cusur pe care a actorul a realizat-o (ceea ce nu e la îndemâna tuturor în cazul lui Caragiale) la schimbările de voce, relieful conferit pasajelor și cuvintelor-cheie, gestica și mimica sugestive. Și iarăși se dovedește că nu e necesară întotdeauna multă recuzită și decor, scene aglomerate cu de toate, că vocea și chipul pot umple scena – când au resurse veritabile”, scria despre acest spectacol Costin Tuchilă.


Durată spectacol – 1h.






BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2024. Toate drepturile rezervate.