Piesa "Fierarii" de Milos Nikolic a fost prezentata sub diverse titluri pe scenele mai multor teatre din tara si din strainatate. Horatiu Malaele, regizorul spectacolului, pare sa aiba o legatura speciala cu aceasta piesa, in care si interpreteaza rolul principal.
Scrisa initial de dramaturgul Milos Nikolic, nascut in Kosovo in 1939, piesa spune povestea unui fierar german care descopera dupa multi ani ca fiul sau este de fapt copilul unui roman. Horatiu Malaele ajusteaza subiectul, transformand fierarul Grigorie intr-un roman care afla ca fiul sau este copilul unui ungur, Peter. Acesta, la randul sau, descopera ca fiul sau are ca tata pe rusul Ivan, iar Ivan constata ca propriul sau fiu ii apartine lui, Grigorie. Aceasta confuzie genetica are ca origini razboiul, deoarece toti cei trei barbati, fierari de meserie, au fost si soldati pe front. Substratul piesei aduce in discutie teme bogate legate de consecintele razboiului si critica la adresa nationalismului exacerbat, considerat o "doctrina" de catre unele partide europene contemporane. Comedia, scrisa cu pricepere de Milos Nikolic, aduce un umor inteligent la necazurile celor trei barbati de nationalitati diferite, descoperind ca fiii lor au, de fapt, alta nationalitate genetica.
Cu toate acestea, adaptarea prin schimbarea nationalitatii unor personaje se dovedeste a fi delicata. In text, sotiile sunt reprezentate doar de Matilda, sotia lui Grigorie, care sustine ca femeile nu i-au inselat pe sotii lor, dorind doar ca breasla fierarilor sa aiba urmasi. Argumentul Matildei are la baza un substrat istoric, afirmand ca, dupa agricultori si pastori, fierarii reprezinta una dintre cele mai vechi meserii, atestate chiar si in Biblie. Cu toate acestea, in lumea contemporana, dorinta Matildei de a continua traditia breslei esueaza, deoarece fiii lor nu mai sunt fierari, alegand alte profesii. Adaptarea realizata de Horatiu Malaele foloseste traducerea semnata de Veronica Lazareanu, bogata in accente triviale.
Maria Miu, scenografa care a ilustrat si in trecut aceasta piesa la un alt teatru, construieste un decor detaliat pe scena, reprezentand o fierarie cu obiecte specifice meseriei, completate de elemente din gospodaria unor oameni simpli. Decorul este placut ochiului si functional pentru diversificarea miscarii scenice. Regizorul Horatiu Malaele dezvolta cu umor povestea celor trei barbati, aducand un ton comic in spectacolul care dureaza o ora si zece minute. Din aceasta durata, cinci minute sunt dedicate cautarilor absurde ale lui Grigorie prin fierarie, cu o lanterna, in intuneric, cautari care nu isi gasesc un rost consolidat in actiunea care urmeaza.
Cei patru actori se achita remarcabil de rolurile lor. Maia Morgenstern, in rolul Matildei, sotia lui Grigorie, ofera o interpretare excelenta, ilustrand cu credibilitate lupta interioara a personajului pentru a-si convinge sotul ca nu l-a inselat in cei patru ani de absenta. Ea abordeaza cu succes atat elementele comice, cat si cele dramatice ale rolului.
Horatiu Malaele aduce in viata nuantat personajul lui Grigorie, un om simplu care incearca sa desluseasca confuzia creata de aparitia lui Peter in viata sa. Actorul trateaza cu pricepere situatia dramatica, rezultand un efect comic.
George Mihaita, cu un subtil accent maghiar in vorbire, interpreteaza rolul lui Peter, evidentiind intensitatea emotionala a reintalnirii cu Matilda si dificultatea revelatiilor complicate.
Valentin Teodosiu realizeaza o interventie admirabila in rolul lui Ivan, sustinand relatiile cu ceilalti personaje. Cei patru actori transmit cu talent povestea fierarilor, oameni simpli lasati cu urme de razboi, asemenea multor oameni simpli din lumea de azi, traind intr-o lume confuza.
"Fierarii" ofera publicului prilejul de a rade, dar si de a reflecta asupra propriei geneze atunci cand se mandreste cu originile sale din daci si romani. Cu toate acestea, spectacolul ramane doar un exercitiu reusit de amuzament.
Marti, 24 Septembrie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultura a Sindicatelor Constanta | SELECTIE LOCURI |