Carmen BT afisnov

Carmen

operă Georges Bizet

 

Apariția nuvelei Carmen a provocat un adevărat scandal, mai ales în rândul specialiștilor. Publicul se aștepta la un Merimée clasic și moral și iată că, sub cerul arzător al Spaniei, în cadrul culorilor dominante de alb și albastru al Andaluziei, se desfășoară povestea unor oameni simpli, impulsivi, cu reacții spontane, dar plini de pasiune și dornici de libertate. La rândul său, Bizet, reprezentantul verismului în opera franceză, pătrunzând în conjunctura vieții sociale a țării respective, cu o putere de observație desosebită, cu rafinamentul său caracteristic și mai ales cu un simț dramatic pertinent, motivează originalitatea vieții gitanilor, trăirile lor intense și obiceiurile personajelor. Apropiind mai mult atmosfera austeră a nuvelei de muzica lui Bizet,versiunea scenică propune un conflict ideatic pornind de la alternanța dintre libertate și captivitate pe de o parte, iar pe de altă parte descoperirea unor sensuri multiple ale noțiunii de libertate: libertate în sens juridic (actul I), libertatea în manifestarea pasiunii sentimentale (actul al II-lea), sentimentul de libertate al ființei umane în mijlocul naturii (actul al III-lea) și eliberarea prin moarte (actul al IV-lea).

 

Raportul personaj- dramă este deosebit de important în desfășurarea dramatică și muzicală deopotrivă, Bizet urmărind coerența literară în cadrul frazei muzicale și realizând pentru prima dată în istoria operei franceze simbioza dintre opera mare și opera comică. Libertatea ideală spre care tinde Carmen într-o zbatere continuă, refuzând orice formă de compromis este obținută prin lupta dusă până la capăt. De aici mesajul profund uman și forța dramatică ce se degajă din întreaga operă.

Conform informarii 1544/08.03.2020 emise de Ministerul de Interne, directia pentru Situatii de Urgenta, evenimentele cu peste 1000 de participanti sunt suspendate temporar pana la data de 31.03.2020.

Evenimentele cu peste 1000 de locuri vor fi reprogramate dupa aceasta data, biletele ramand valabile pentru accesul la noua reprezentatie.

Acest spectacol nu este afectat direct de aceasta decizie, fie din cauza capacitatii sub 1000 de locuri fie din cauza datei de desfasurare, riscul conform tabelului fiind oricum moderat/redus.

Daca aveti deja bilete achizitionate si acest spectacol va suferi vreo modificare, veti fi instiintat prin sms.

Documentul oficial poate fi consultat aici: Comunicat ISU

BILETE DISPONIBILE
In acest moment nu sunt bilete disponibile.
© Copyright Ticket Technologies 2020. Toate drepturile rezervate.